Passa al contingut principal

La lletra Mem i els processos de transformació

La lletra Mem simbolitza el retorn interior que permet la transformació personal. És la lletra de la introspecció que ens impulsa a aprofundir en la consciència per desvelar el misteri. Mem és símbol d’iniciació, de mort i renaixement.

El valor numèric de la Mem es 40, i aquest número té a veure amb tots els processos de revelació. Els períodes de 40 són etapes de transformació com els 40 dies del Diluvi Universal, els 40 anys de peregrinació pel desert, els 40 dies que Moisès va romandre al Sinaí i Jesús al desert. També podríem citar la famosa crisis del 40.

El Zohar diu: “Y este límite del Cielo se denomina Mi -¿Quién?- , porque por encima no hay más preguntas. Y existe otro, abajo, denominado Ma -¿Qué? ¿Qué diferencia hay entre uno y otro? Sino que el primero es oculto, y es llamado Mi y existe a modo de pregunta. [...] ¿Quién? es el límite superior del Cielo. ¿Qué? Es el límite inferior del Cielo. Y esto heredó Jacob, que unió un límite a otro, del límite inicial, que es el ¿Quién?, al límite final que es el ¿Qué?

La lletra Mem ens convida a descobrir el potencial personal de revelació que tenim ocult cadascun de nosaltres , es a dir, la informació que cal treure de dins cap enfora. ¿I com ho fem? Amb les preguntes fonamentals ¿Qui? i ¿Què? perquè són les dues principals preguntes de les que continuaran desprès. La càbala considera que les preguntes són l’inici dels processos de transformació. Comencem el viatge quan volem trobar respostes.

Mem representa l’element aigua i connecta Netzaj amb Hod. També és l’energia que harmonitza el llenguatge simbòlic de Netzaj amb l’ estructural de Hod. Mem connecta l’inconscient amb el conscient, els mons ocults i els visibles. Tots els missatges del món simbòlic que entren per la Jojmà i es manifesten a Netzaj, un cop processats per Binà cal que s’exterioritzin a Hod per a què el procés regeneratiu sigui complert.