Passa al contingut principal

La lletra Àlef

Àlef és la primera lletra de l’alfabet hebreu, simbolitza la presència divina, la unitat i l’essència. El seu valor numèric és 1. És el centre espiritual des d’on irradia el pensament establint el vincle entre el món superior i l’inferior, entre el cel i la terra. Simbolitza Adam Kadmon, l’Home Universal dominador de la creació. Àlef és l’energia de l’equilibri.

L’extensió de la lletra àlef suma 13, que té la mateixa guematria (pes numèric) que la paraula amor. L’àlef revela que quan hi ha amor existeix unitat. Dos que s’estimen sumen 13 +13 = 26 que és el valor de YHVH, el nom secret de Déu, la Paraula Perduda, per tant la càbala interpreta que Déu apareix quan dues persones s’estimen.

La lletra Àlef és l’energia que connecta les sefirot Jesed i Guevurà. Representa l’element aire. Està formada per una Iod superior (món inmanifestat) i una Iod inferior (món manifestat). L’aire és el mediador entre el foc (Shim) i l’aigua (Mem).

Jesed és la voluntat, l’energia que activa tots els processos creatius, siguin materials o espirituals. Guevurà és l’energia que els limita per donar-los-hi la forma correcta. Davant qualsevol iniciativa nova sempre apareixerà Guevurà, però aquesta limitació (dificultat) no fa referència a cap obstacle, sinó al pragmatisme que ens ajudarà a discernir lo real de lo imaginari per a permetre la viabilitat del projecte.
 
L’energia que ens ajudarà a vèncer els obstacles de Guevurà ve de la sefirà Jojmà a través del canal Bet que connecta Jessed i Jojmà. La saviesa de Jojmà, sempre i quan la voluntat i el desig es trobin en harmonia amb les lleis de l’Univers, vencerà les dificultats amb l’enteniment de Binà connectat pel canal Shin (Jojmà-Binà). Quan la voluntat es projecta per damunt dels interessos particulars s’obre el canal Guimel (Binà-Guevurà) transformant les limitacions en el coratge necessari per a la superació dels obstacles.

Podem resumir aquest procés creatiu en l’harmonia i unió de les quatre energies comentades. La voluntat de Jesed serà impulsada pel coratge de Guevurà un cop la inspiració de Jojmà prengui forma amb la intel•ligència racional de Binà.