Passa al contingut principal

Saviesa i enteniment

"Compren amb saviesa i siguis savi amb enteniment" és màxima del “Séfer Yetsirà” que fa referència a les tres primeres sefirot. Recordem que Keter és la corona, Jojmà la saviesa i Binà l’enteniment. Totes tres conformen la dimensió del pensament que precedeix l’acció a realitzar. En aquest cas Keter és qui realitza l’acció, Jojmà la idea i Binà l’estratègia que es durà a terme.

Quan tenim un desig o la voluntat emprendre una acció (Keter) es necessari que aquesta idea es converteixi en projecte i per això cal dotar-la de la saviesa que prové de Jojmà. Aquesta saviesa que arriba en silenci i de forma intuïtiva ens empenyerà a iniciar l’acció, però abans cal dissenyar l’estratègia. Binà es la dimensió de la intel•ligència, la que posarà els límits a Jojmà, la que escodrinyarà i processarà totes les dades per a què el projecte pugui tenir èxit.
 
Cal tenir present que una resposta ràpida de la Binà, gairebé mai acostuma a ser l’encertada. El coneixement s’adquireix amb l’aliança entre la saviesa de Jojmà i l’enteniment de Binà, en una copulació constant entre aquestes dues dimensions.