Passa al contingut principal

Jesed: l'objectiu de la creació

La sefira de Jesed s’ha associat a la llum per la seva capacitat d’expansió. Els cabalistes consideren que correspon al primer dia de la creació quan va ser dit “Que existeixi la llum”.

L’objectiu de la creació és el triomf de Jesed, per aquest motiu el creador establí un món incomplert i un home imperfecte. Triar entre el bé i el mal, entre la llum i la foscor, es la funció del lliure albir que tenim. És així com podrem finalitzar la Gran Obra i posar ordre al caos si ens ho proposem “Ordo ab Chao”.

Jesed significa misericòrdia, bondat, amor i clemència. En l’àmbit psicològic es basa en la màxima “Estima als altres com a tu mateix”. Això significa que primer hem d’aprendre a estimar-nos a nosaltres mateixos, a descobrir i estimar la nostra ànima. Els desequilibris en aquesta dimensió, a nivell psicològic, es manifesten, per defecte, en la humiliació quan ho dono tot i no penso en mi. Per excés el desequilibri es manifesta en l’egoisme i la manca d’empatia vers els altres. La supèrbia denota la manca absoluta de Jesed.