Passa al contingut principal

Els cinc nivells de l'ànima

Segons la Càbala podem dividir l’ànima en 5 nivells de consciència que correspondrien a 5 aspectes del nostre ser.
 
El primer nivell es “Nefesh” i fa referència a les necessitats vitals del nostre cos. Representa el nostre aspecte biològic, podem dir que és l’ànima animal que precisa de les necessitats físiques d’alimentació, sexe, salut, etc. És el nivell més baix de la consciència , la força vital del cos que desapareix al morir,

El segon aspecte de l’ànima es diu “Ruaj” i és el nivell psíquic, la nostra identitat. Integra la part emocional i la intel•lectual, i condiciona la nostra relació amb els altres. Si Nefesh és la força vital de cos, Ruaj és la seva força emocional.

El tercer nivell és la Neshamà. Correspon a l’ànima més personal i que no pertany exclusivament a aquest espai-temps. Es tracta de l’ànima que rota, la que ve de vides passades i romandrà en altres cossos a les vides futures. La Neshamà és la part de l’ànima que té la capacitat se superar els límits conceptuals que imposen els pensaments, les emocions i les experiències.

El quart nivell és el de Jaià, se situa fora del cos, en una mena d’aura a uns dos metres al seu voltant. Es tracta d’una energia, molt subtil, que ens pertany però a la qual no hi podem accedir de manera constant mentre el nostre nivell de consciència encara estigui dominat per l’ego. Accedir puntualment al nivell de Jaià permet rebre nous coneixements i noves visions de la realitat.

El cinquè nivell és Iejidà, aquesta part de l’anima se situa fora de l’univers de l’espai-temps, és la que està vinculada directament amb l’Infinit. Connectar amb la Jetzirà és la sensació puntual de pèrdua de subjectivitat i fusió amb la Totalitat