Passa al contingut principal

El Greal i l'experiència visionària

El mite del Greal apareix a l’època de les creuades avançant la que serà la pèrdua de Jerusalem pel món cristià. La Jerusalem terrenal cal que sigui substituïda per la Jerusalem Celestial per evitar la frustració i mostrar el nou camí a la cavalleria espiritual. En aquest sentit, el Greal serà l’objectiu més preuat d’aquesta nova recerca espiritual. ¿Però, què es el Greal? La professora Victòria Cirlot als llibres “Grial. Poètica y mito” y “La visión abierta”, ens desxifra el codi literari que ens ajudarà a descórrer el vel del misteri.
 
El Greal és el misteri que es mostra i s’oculta, es tracta del referent al món visionari que ens permetrà endinsar-nos al territori desconegut que Henry Corbin va anomenar “Mundus Imaginalis” i que no és aquest món físic del dia a dia. És l’experiència visionaria que ens permetrà descobrir les realitats espirituals que ens envolten.

Diu Victoria Cirlot: “Acerca de la visión abierta no es posible hablar, ni hay posibilidad de descripción, ni tampoco de representación. [...] la visión abierta sería “la visión cara a cara” a diferencia de la visión “en un espejo, en enigma”, es decir, a través de las imágenes y los símbolos propios de la experiencia visionaria, una visión después de la cual no es posible continuar en la vida terrenal.”

La Càbala també ens endinsa en aquest doble món visionari. La dimensió de Jojmà és la porta d’entrada a la visió celestial, però també és el pòrtic de sortida que ens pot permetre accedir als móns més subtils dels quals cal baixar tot seguit sinó volem quedar desconnectats del món físic.