Passa al contingut principal

El bressol de la intel·ligència

David Bohm ha estat considerat un del més destacats físics quàntics de tots els temps. Al llibre la“La totalidad y el orden implicado”, conclou que existeix una ment universal que és la que unifica tota la creació i està connectada amb les ments individuals.
 
Bohm distingeix pensament i intel•ligència. El pensament faria referència a la facultat adquirida que ens permet actuar al medi on vivim. Seria la resposta activa de la memòria en cada fase de la vida (respostes intel•lectuals, emocionals, musculars i físiques).

Amb aquesta definició entenem el pensament com un procés mecànic i irrellevant. Discernir si els pensaments són adequats o no per afrontar qualsevol situació o requeriment precisa d’una energia diferent que no sigui mecànica. Per al físic quàntic, aquesta energia és la intel•ligència perquè permet transcendir les limitacions de la memòria degut a què el seu origen no forma part de les limitacions del cos humà.
 
La càbala comparteix aquest raonament que parteix d’una ment còsmica i universal que podem situar al que anomenem Ein-Sof (Infinit) i que és l’origen de la creació. La cosmologia de la càbala ens parla d'un procés amb quatre universos creats, l’espiritual (Atzilut), el mental (Brià), l’emocional (Jetzirà) i el físic (Assià). Cal imaginar aquests quatre universos com si fossin les nines russes matriosques, on cadascun habita dins de l’altre i tots junts formen una unitat.

La font de la intel•ligència que descriu David Bohm correspondria al món d’ Atzilut, que podem imaginar com una membrana permeable des d’on les idees traspuen com gotes d’aigua cap a les ments individuals. Atzilut és el bressol de la intel•ligència i les idees brillants que són capaces de millorar el nostre món en qualsevol aspecte. 

Cal tenir present que les idees no són fruit del pensament racional, sinó de la inspiració espontània. Serà després quan també caldrà una ment brillant per processar la idea i dur-la a la pràctica.
 
Alguns cabalistes han explicat el procés a través del qual aquestes idees brillants baixen d’Atzilut:

1. Emanació espontània de la idea (etapa de l’emanació-Atzilut).
2. Inici del procés creatiu en la persona que rep la idea per poder vincular-la al món físic (etapa de la creació-Brià).
3. Procés de materialització de la idea (etapa de la formació-Jetzirà).
4. Materialització final de la idea (etapa de l’acció-Assià)